Salatalık mucizesi

Salatalık mucizesi

Paylaşın!

Özelliklerine bakınca, sağlıklı yaşam açısından salatalık mucizesi diye bir olgudan söz etmek mümkün. Sadece bir salata malzemesinden öte olan salatalıktan daha fazla yararlanmak gerekiyor.

Salatalık mucizesi

Salatalığın içeriği

Salatalık mucizesi genellikle hafife alınır. Biyolojik olarak meyve olsa da, kullanım olarak sebze olan bu yararlı yiyecek sağlık açısından pek çok yarar içerir. İçeriğinin %95’inin su olan bu sebze pek az protein içerir ve hemen hemen hiç yağ içermez. 100 gr salatalığın içeriği aşağıda verilmiştir:

Kalori içeriğiMiktar% önerilen günlük tüketim
Kalori15% 1
-Karbonhidratlardan12,5
-Yağlardan0.9
-Proteinlerden1.6
-Alkolden0
Karbonhidrat içeriğiMiktar% önerilen günlük tüketim
Toplam karbonhidrat3,6 gr% 1
-Lif0,5 gr% 2
-Nişasta0,8 gr
-Sukroz30 mg
-Glukoz760 mg
-Fruktoz870 mg
-Laktoz0
-Maltoz10 mg
-Galaktoz0
Yağ içeriğiMiktar% önerilen günlük tüketim
Toplam yağ0,1 gr% 0
-Doymuş yağ 33 mg% 0
-Tekli doymamış yağ5 mg% 0
-Çoklu doymamış yağ33 mg% 0
-Trans yağ0
-Toplam omega 3 yağ asitleri5 mg
-Toplam omega 6 yağ asitleri28 mg
Protein içeriğiMiktar% önerilen günlük tüketim
Protein0,7 gr% 1
Vitamin içeriğiMiktar% önerilen günlük tüketim
A vitamini105 IU% 2
C vitamini2,8 mg% 5
D vitamini0% 0
E vitamini (alfa tokoferol)0% 0
K vitamini16,4 mcg% 21
Tiamin0 mg% 2
Riboflavin0 mg% 2
Niasin0,1 mg% 0
B6 vitamini0% 2
Folat7,0 mcg% 2
B12 vitamini12 mcg% 0
Pantotenik asit0,3 mg% 3
Kolin6,0 mg
Betain0,1 mg
Mineral içeriğiMiktar% önerilen günlük tüketim
Kalsiyum16,0 mg% 2
Demir0,3 mg% 2
Magnezyum13,0 mg% 3
Fosfor24,0 mg% 2
Potasyum147,0 mg% 4
Sodyum2,0 mg% 0
Çinko0,2 mg% 1
Bakır0 mg% 2
Manganez0,1 mg% 4
Selenyum0,3 mcg% 0
Florür1,3 mcg
Sterol içeriğiMiktar% önerilen günlük tüketim
Kolesterol0,0 gr% 0
Polisteroller14,0 mg
Diğer besin öğeleriMiktar% önerilen günlük tüketim
Su95,2 gr
Alkol0
Kül0,4 gr
Kafein0
Teobromin0

Salatalığın yararları

Sıvı dengesi

Salatalığın % 95’i sudur, ayrıca önemli elektrolitleri de içerir. 2 tane 100 gramlık salatalık yemek bir bardak su içmekle eşdeğerdir. Bu nedenle salatalık vücudun sıvı dengesinin korunmasında önemli rol oynar.

Kemik sağlığı

Salatalıkta bol bulunan K vitamini kan pıhtılaşması açısından önemli olduğu kadar, kemik sağlığı açısından da çok önemlidir. K vitamini kalsiyumun emilmesi ve kemiklere yerleşmesi aşamalarında önemli roller oynar.

Kanser

Salatalıkgiller ailesinde bulunan cucurbitacin isimli madde kanserin önlenmesi konusunda ümit vericidir. Ayrıca salatalığın lif içeriği de barsak sağlığını destekleyerek barsak kanserinden korunmaya katkıda bulunur

Kalp damar sağlığı

Salatalık, içeriğinde bulunan lifler, potasyum ve magnezyum kalp damar sağlığına yararlıdır. Sodyum içeriğinin çok düşük olması da ilave yarar sağlar. Cucurbitacinlerin de damar sertliğinden korunmada yararlı oldukları belirtilmiştir.

Hipertansiyon

Salatalık içerdiği yüksek miktarda potasyum ve magnezyum nedeniyle ve içinde hemen hemen hiç sodyum bulunmamasıyla kan basıncının düzenlenmesinde ve hipertansiyonun önlenmesinde yararlıdır.

Diyabet

Salatalık diyabetin önlenmesi ve kontrolü konusunda da önemli yararlar sağlar. Bu durum bir yandan cucurbitacinlere, diğer taraftan da antioksidan ve lif içeriğine bağlanır.

Kilo verme

Salatalık yoğun miktarda lif içermesine karşılık çok az kalori içerir. İçeriğindeki lifler uzun süren doygunluk hissi vererek kilo vermeye yardımcı olur.

Enflamasyon

Salatalık içerdiği cucurbitacinler dolayısıyla antienflamatuar etki de gösterir. Bu nedenle bu sebze enflamasyonu azaltan yiyecekler arasında yer alır.

Cilt sağlığı

Salatalığın cilt sağlığı üzerine olan etkisi uzun zamandır halk arasında bilinmektedir. Salatalık kabuğunun doğrudan cildin üzerine uygulanmasıyla cilt yumuşar ve serinler, ayrıca şişme ve irritasyon da azalır. Güneş yanığı için de kullanılabilen salatalık kabuğu, gözkapakları üzerine konduğu zaman sabah şişliklerini azaltmaktadır. Salatalıktan yapılan toner ve maskeler cildi temizlemek ve gözenekleri açmak için de kullanılır.

Salatalık cilt sağlığına yararlıdır
Salatalık cilt sağlığına yararlıdır

Salatalık mucizesi asıl kabuğunda

İçerdiği değerli vitaminler, mineraller ve diğer yararlı maddeler genellikle kabukta veya kabuğun hemen altında bulunur. Bu nedenle salatalık, güzelce yıkandıktan sonra soyulmadan tüketilmelidir.

Salatalığın riskleri

Salatalığın kendisi hemen hemen hiç bir risk taşımaz. Ancak, yetiştirilmesi sırasında kullanılan tarım ilacı kalıntıları sorun yaratabilir. Bu nedenle, salatalık güzelce yıkanmadan tüketilmemelidir.

Nasıl tüketelim?

Salatalık esas olarak çiğ tüketilen bir sebzedir. Alırken salatalığın taze ve diri olduğundan emin olmak, sararmış veya yumuşamaya başlamış olanlardan kaçınmak gerekir. Salatalığı kabuğunu soymadan salatalarda, sandviçlerin içinde veya çubuk şeklinde doğrayarak atıştırmalık olarak kullanmak mümkündür. Bir başka kullanım şekli de salatalık suyudur. Salatalık suyunu hazırlamak için aynı miktarda soyulmamış salatalık ve suyu blenderde çekmek yeterlidir. İstenirse içine nane veya reyhan gibi kokulu otlar veya zencefil veya limon suyu da katılabilir. Salatalık suyu cit maskesi olarak kullanılabildiği gibi, güneş yanıklarının üzerine de sürülebilir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

1 thought on “Salatalık mucizesi”

  1. Salatalığın bu kadar önemli bir besin kaynağı oluşu ve yararları beni çok sevindirdi çok severek tüketiyorum…Teşekkürler ?

Comments are closed.

Randevu alın