Vücut direncinin değerlendirilmesi

Vücut direncinin değerlendirilmesi

Paylaşın!

Kişinin kendisini koruması için vücut direncinin değerlendirilmesi büyük önem taşıyor. COVID-19 salgını dolayısıyla bunun önemi daha iyi anlaşıldı.

Hepimiz çeşitli tedbirler alıyoruz. Sosyal mesafeye dikkat ediyoruz, maske kullanıyoruz, evden çalışıyoruz, alışverişi olabildiğince online yapmaya gayret ediyoruz, eğitimi internet üzerinden yapıyoruz ve daha başka çeşitli tedbirler alıyoruz. Bazen çok sağlıklı sandığımız birisinin çok ciddi hastalandığını veya zayıf bünyeli sandığımız bir başkasının ise hastalığı çok hafif geçirip atlattığını duyuyoruz. Kendi vücut direncimizi güçlü tutmamız gerektiğini de biliyoruz, ama ne kadar güçlü dirence sahip olduğumuzu bilmiyoruz.

Vücut direncini korumanın en önemli yolu sağlığımızı korumak için elden geleni yapmak. Üstelik toplumda diyabet, hipertansiyon, astım ve benzeri kronik hastalıkların bu kadar yaygın olduğu durumda genel sağlığı korumak çok da kolay olmayabilir.

Bu gibi durumlarda insanlar genellikle sağlıklarını korumak ve dirençlerini arttırmak için arayışa girerler. Vitaminler, gıda takviyeleri, bitkisel destekler ve benzerleri bu aşamada çoğu zaman bir umut olarak görülür. Bu yolların kullanılması genellikle insanlara kendileri için birşeyler yaptıkları hissini verir ve rahatlamalarını sağlar. Bu şekilde davranarak insanlar vücut dirençlerini güçlendirdirdiklerini düşünürler. Ama vücut direnci öyle kolay güçlenen birşey midir? Veya gerçekten vücut direncini güçlendirmeye ihtiyaç var mı? Özellikle de belli bir yaşın üzerindeyseniz ve/veya bir kronik hastalığınız varsa.

Vücut direnci nedir?

Vücudun direnç sistemi proteinler, hücreler, kemik iliği ve organlardan oluşan karmaşık bir yapıdır ve ana görevi vücudu dışarıdan gelen bakteri ve virüs gibi saldırganlardan korumaktır. Eğer vücut direnciniz gereği gibi çalışmıyorsa zaten infeksiyon riski altındasınız demektir. Bu durumla kemoterapi veya radyoterapi sonrası, organ nakilleri, kortizon tedavisi, beslenme eksikliği gibi tablolarla karşılaşılmaktadır.

Dolayısıyla, vücut direncini harekete geçirmek iyi bir fikir gibi görünse de, pek gerçekçi değildir. Vücut direncinin olması gerekenden daha tepkisel olması, normalde tepki göstermemesi gereken durumlara da tepki vermesiyle sonuçlanabilir. Otoimmün hastalıkları ve allerjik reaksiyonlar zaten bu gibi durumların sonucudur. Kısacası, vücut direncinin gereğinden fazla harekete geçirilmesi iyi birşey değildir.

Vücut direncinin değerlendirilmesi tedbir almak için önemlidir.
Vücut direncinin değerlendirilmesi tedbir almak için önemlidir.

Vücut direncinin değerlendirilmesi gerekli mi?

Bağışıklık sisteminin süper güçlere sahip olması gerekmez, sadece gerek duyulduğunda gereği kadar yanıt vermesi önemlidir. Vücut direnciniz güçlüyse farketmeyeceğiniz bir küçük sivilce, zayıf dirence sahipseniz koca bir çıbana dönüşebilir. Veya birinin ayakta atlattığı bir soğukalgınlığı, başka birini yorgan döşek yatırabilir veya hayatını tehdit edebilir. Bu nedenle, yeterli koruma önlemlerini alabilmek için vücut direncinin değerlendirilmesi önemlidir.

Vücut direncinin değerlendirilmesi nasıl yapılır?

Vücut direncinin değerlendirilmesi için bir dizi karmaşık test olmakla birlikte, bunlar hem belli merkezlerde yapılmak zorundadır, hem de pahalı ve zaman alıcı işlemlerdir. Özel durumlar dışında kişinin kendi vücut direncinin değerlendirilmesi için genellikle bu tip incelemelere ihtiyaç yoktur.

Kişinin kendi vücut direncinin değerlendirilmesi için Utrecht Üniversitesi tarafından geliştirilen kısa bir testin kullanılması oldukça faydalıdır. Siz de vücut direncinizi değerlendirmek için bu testi uygulayabilirsiniz. Puanınız ne kadar yüksekse, vücut direnciniz o kadar düşük anlamına gelir. Vücut direnciniz düşükse, güçlendirilmesi için neler yapılması gerektiği konusunda bizi arayabilirsiniz.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

6 thoughts on “Vücut direncinin değerlendirilmesi”

  1. Çok teşekkürler, aydınlatıcı ve tıp bilgisi olmayan bizlerin de anlayacağı bir çalışma olmuş.

Comments are closed.

Randevu alın