Ketentohumu ve sağlık

Ketentohumu

Paylaşın!

Yediğiniz gıdalara ketentohumu eklemek hem kalp sağlığınız, hem de sindirim sisteminiz açısından önemli olduğu gibi, kilo kontrolünü sağlar ve kanserden korunmaya yardımcı olur.

Ketentohumunun ufacık olması büyük yararlarını engellemez. Yapılan çeşitli araştırmalarda  ketentohumunun kolesterolü düşürmek, kan şekerini düzenlemek, kemik kaybını azaltmak, kilo vermeye yardımcı olmak, bağışıklığı desteklemek ve kanseri engellemek konusunda yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Ketentohumu içinde neler var?

  • Vitamin ve mineraller (B vitaminlerinin çoğu, magnezyum ve manganez)
  • Lifler (hem çözünen, hem de çözünmeyen lifler)
  • Fitokimyasallar (Lignanlar gibi en güçlü antioksidanlar da dahil)
  • Omega-3 yağ asitleri (Ketentohumu en önemli bitkisel omega-3 kaynaklarından biridir. Yağında % 50’den fazla alfa linolenik asit bulunur, bu miktar ceviz ve kanola yağında bulunandan beş kat daha fazladır.)
Ketentohumu besin öğeleri açısından zengindir

Yararları

  • Kolesterol ve şeker düzeylerini düşürmek: İçindeki eriyebilen liflerin kolesterolü düşürdüğü, damar içinde kalp krizi veya inmeye yol açabilecek plak oluşumundan korumaya yardımcı olduğu ve tip II diyabeti olan kişilerde kan şekerinin kontrolünü kolaylaştırdığı bilinmektedir.
  • Kemik kaybını azaltmak: Ketentohumunun içindeki yağ asitleri kemik kaybını geciktirirler.
  • Kilo vermeye yardımcı olmak: Ketentohumunun mide barsak sisteminde şişerek genişlemesi daha tok hissetmenizi sağlar. İştahı kontrol etmek için yemekten 30 dakika önce 1 tatlı kaşığı alınması önerilir.
  • Sindirim sistemi sağlığını düzeltmek: Yapısının içindeki lifler kabızlığı önler.
  • Bağışıklığı güçlendirmek: Ketentohumunun içindeki alfa linolenik asit vücuttaki enflamasyonu azaltarak bağışıklık sisteminizin daha düzenli çalışmasını sağlar. Bu konuda yapılan ön çalışmalar ketentohumunun romatoid artrit, sedef hastalığı ve lupus gibi otoimmün hastalıklarda da yardımcı olduğunu göstermiştir.
  • Kanseri önlemek: Çalışmalarda ketentohumunun kanseri, özellikle de kalınbarsak ve meme kanserini önlemede yararlı olduğunu göstermiştir. Bu yarar başlıca ketentohumunun içindeki lignanlar adlı antioksidanlar sayesindedir.

Ketentohumu Hakkındaki Uyarılar

Ketentohumu her ne kadar yüksek miktarda omega- 3 içerse de, balıktan elde edilen omega- 3 ketentohumundan ve diğer bitkisel kaynaklardan elde edilenden daha yararlıdır. Bunun nedeni bitkisel omega- 3’lerin biyoyararlanımlarının düşük olmasıdır. Ayrıca Crohn Hastalığı gibi iltihabi barsak hastalığı olanlar, ishali kolaylaştıracağı için ketentohumundan uzak durmalıdır. Ketentohumunun içerdiği bitkisel östrojen nedeniyle; gebeler, süt veren anneler, memede fibrokistik hastalık, endometriosis veya yumurtalık kistleri bulunan kadınlar ve prostat kanseri riski olan erkekler ketentohumundan uzak durmalıdır.

Nasıl alınmalı ve tüketilmeli?

Ketentohumunu marketlerde, baharatçılarda ve aktarlarda tane halinde, öğütülmüş olarak veya ketentohumu yağı olarak bulabilirsiniz. Önerilen, tane halinde bütün ketentohumu alıp tüketmeden önce öğütmektir. Önceden öğütülmesi halinde içindeki omega 3 kısa sürede okside olup bütün yararı ortadan kalkacaktır. Kullanmadan önce bir mutfak robotu veya kahve değirmeninde öğütülebilir, ince veya kalın öğütülmesi farketmez. Tane halindeki ketentohumunu buzdolabında kavanoz içinde bir yıla yakın sure saklayabilirsiniz, öğütülmüşü ise buzdolabında ancak vakumlu kapta ve 90 gün kadar saklanabilir.

Önerilen miktar günde bir çorba kaşığıdır. Küçük çocuklara ¼ çay kaşığından fazlası önerilmez. İçinde yüksek miktarda lif bulunduğu için, küçük miktarlarda başlanıp zamanla arttırılmalıdır. Bir çorba kaşığı bütün ketentohumu 50, öğütülmüşü ise 35 kalori civarındadır.

Tüketim için öneriler

  • Kahvaltıda mısır gevreği veya müsli ile karıştırıp soğuk sütle yiyebilirsiniz
  • Yoğurt ile karıştırabilirsiniz
  • Meyve suyuna katabilirsiniz
  • Salataların veya çorbaların üzerine serpebilirsiniz
  • Makarnanın domates sosuna karıştırabilirsiniz
  • Köfte harcına katabilirsiniz.
Öğütülmüş ketentohumu çeşitli şekillerde kullanılabilir
Öğütülmüş ketentohumu çeşitli şekillerde kullanılabilir

Kısacası, ketentohumunu önemli bir lif ve mikrobesleyici kaynağı olarak günlük diyete katmak yararlıdır. Sakıncalarını gözönünde bulundurarak bu gıdadan olabildiğince yararlanılmalıdır.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın