KALP HASTALARI RAMAZANDA ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Paylaşın!

Her gün ilaç kullanan kalp hastaları Ramazanda oruç tutabilir mi? İlaç saatleri oruç saatlerine göre değiştirilebilir mi? Kalp hastalıkları ve oruç ilişkisi nasıl?

Ramazanda kalp hastaları nelere dikkat etmeli?

  • Oruç tutup tutmayacağınızı öğrenmek için doktorunuzla görüşün. 
  • Sabah aldığınız ilaçları sahurda, akşam aldığınız ilaçları iftarda içebilirsiniz, ancak kimi ilaçların aç karnına alınması gerektiği için bunları nasıl kullanacağınızı doktorunuzla görüşün.
  • Ramazanda genellikle yemek düzeni bozulur ve normalde nadiren tüketilen ağır geleneksel yemekler ön plana geçer. Yemeklerde daha ziyade yavaş emilen kompleks karbonhidratlar, baklagiller ve sebzeleri tercih edilmeli ve tatlı, beyaz unlu, yağlı veya kızartılmış gıdalardan kaçınılmalıdır.

Kimler Oruç Tutamaz?

Kalp yetersizliği olan kişilerin, böbrek yetersizliği bulunanların, göğüs ağrıları veya ritm bozuklukları devam eden koroner kalp hastalarının ve ilaç kullanmakta olan şeker hastalarının hiç oruç tutmaması daha yararlı olacaktır. Kan basıncı (tansiyonu) 180/100 mmHg (büyük tansiyon 18, küçük tansiyon 10) veya üzerinde olanlar kan basınçları düşene kadar oruç tutmamalıdır. Diğer tansiyon hastaları belli koşullara uyarak oruç tutabilir. Yukarıdakiler dışında kalan kalp hastaları oruç tutup tutamayacaklarını doktorlarına danışmalıdır.

Kimler kalp hastalıkları ve oruç tutmak konusunda dikkatli olmalı?

  • Eğer kalp krizi yada stent veya bypass gibi bir ameliyat geçirdiyseniz, muhtemelen düzenli kullandığınız ilaçlarınız vardır. Gündoğumundan günbatımına kadar yemek ve içmek yasak olduğu için bu durum ilaç düzeninizi bozabilir. Sağlığınızın oruç dolayısıyla bozulması olasılığı varsa, oruç tutmamalısınız. 
  • Kalp yetersizliği gibi kimi durumlarda ilaçlar düzenli kullanılmazsa kötüleşme olabilir. Bu hastalarda nefes darlığı artarsa veya yorgunluk, bacaklarda şişme gibi sorunlar başlarsa orucun bırakılıp normal ilaç düzenine geçilmesi gerekir.
  • Eğer bir rehabilitasyon veya fizik tedavi programına katılıyorsanız, ya programı yada orucu bırakmanız gerekir. Bunun nedeni, sözkonusu programlar sırasında şekerinizin düşme ve/veya vücudunuzun susuz kalma ihtimalidir.
  • Hava ısındıkça su kaybı artacaktır, bu durum da sorun yaratabilir. Özellikle idrar sökücü ilaç kullananlar ve ölçülü sıvı tüketmesi gerekenler tercihan oruç tutmamalıdır. 

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın